2014. augusztus 13., szerda

Magyarország, Gánt, Bauxit földtani park, SzG3


FOTÓALBUM

Bányászati múzeum után megnéztem a Bauxit földtani parkot, ebben a szép napsütésben egy igen szokatlan, de nagyon látványos színorgiát produkált. első látásra akár a Marson is lehetnénk.
A bauxit bányászata 1926-ban kezdődött Gánton, a II. VH. alatt a teljes termelést Németországba szállították. A bánya csúcstermelése 1953-ban volt, 600 000 tonna. A növekvő igények miatt egyre másra nyitottak bányákat Gánton, összesen ötöt. Az 1980-as évekre a bányák ki is merültek, 1987-ben a termelés végleg megszűnt. A többi bányát rekultiválták (több kevesebb sikerrel), ezt az 1980-ben nyitott bányát meghagyták szabadtéri geológiai múzeum céljára.
A területen egy tanösvény halad végig, 12 állomással. Na itt kezdődnek a problémák. Már számtalanszor rámutattam, hogy Mo-n az átadás után gyakorlatilag a karbantartásra (TMK!) nem igen fordítanak figyelmet, de még inkább pénzt. A 12 állomás közül csak az első kettőnek van meg a táblája (pedig érdekes lenn, hogy mit írnak), de a nagyobb baj az, hogy a lefolyó víz több helyen elmosta az átereszeket, mélyebb vízmosásokat vájt. Ezeken az átkelés kezd nagyon veszélyes lenni. Ugyancsak veszélyesek a pergő kis sziklákból keletkező hordalék kúpok, mivel meredekek, könnyen meg lehet csúszni rajtuk és akár mélyebbre is leszánkázhat az ember. Ezek azért problémásak, mert keresztezik a tanösvényt. Most még ki lehet kerülni ezeket (lerövidítve az utat), de igazából az lenne a látogató célja, hogy a teljes ösvényt bejárhassa és megkapja az információkat. Legfeljebb nem él vele, de legyenek ott. 
Ezzel együtt nagyon érdekes a hely, szép napsütésben tényleg egy színorgia az egész (kék ég, zöld lombok, lila - vöröses barna talaj, ritka látvány), a kis tó a közepén is látványos, de aki biztosan látni akarja, az siessen!



Vissza a főoldalra (katalógus)














Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése