2014. augusztus 27., szerda

Magyarország, Pilis, Pap-rét, tavak a Pilisben, SzG3


Megint belebotlottam egy olyan turisztikai információba, amely mellett már sokszor elmentem. Az egyik kedvenc kiránduló helyünk a Pap-rét és környéke, mivel könnyen megközelíthető. Most hétvégén is itt voltunk egy jót sétálni, mivel hosszabb túrára nem volt időnk. letettük a parkolóban az autót, majd elsétáltunk a Pap-rétig. Ez egy tényleges csomópont, mivel itt 4 út találkozik. Egy, amelyiken mi jöttünk, egy jön föl Visegrádról (az Apát kúti völgy felől), egy Szentendréről (a Skanzen mögül), a negyedik meg egy zsákutca, ott volt egy katonai bázis. Ezek mind aszfaltos utak, kitűnő kerékpáros lehetőséggel (már mi is végigjártuk ezeket korábban). Van egy gyalog út, ami viszont majdnem vízszintesen megy Vöröskőig (azok a régi szép napok, ég veled..., KISZ túrák április 4-én......). Mi még elmentünk majdnem a katonai bázisig (ami persze már fel van hagyva, romos az egész, de be lehet menni, ha valakit érdekel), majd vissza. Na ekkor vettem észre, hogy valami más zöld csillog a fák között, mint ami szokásos. Oda mentem és láttam, hogy egy kis tó (tele békalencsével és egy kacsával). Majd észre vettem egy másikat is, mellette egy táblával. Na innen végre megtudtam, hogy miről is van szó.
A Pilis nagy része (Visegrád!) évszázadokon keresztül királyi vadászterület volt. A gondos vadászmesterek feltehetően nagy figyelmet fordítottak a vadak itatására és az állatok dagonyázására, így egy részüket ők áshatták ki. A falubeliek is készíthettek ilyen itató tavacskákat (mivel a felszín vizekben szegény). A Pap-réti tavacskákat kb. 100 évvel ezelőtt a fuvarosok ásták ki, akik áruszállítással foglalkoztak (itt lehetett a legkönnyebben átkelni a Pilisben). Azonban tavacskák természetes módon is kialakulhattak a vízzáró réteg felett. A Pilisben több, mint 100 ilyen kis tó található. Korábban, amikor a Duna-part felől másztunk fel a Vöröskőhöz, akkor is találtunk ilyen szép zöld tavakat (Rekettyés tó), de akkor még nem tudtuk, hogy azok egy nagyobb rendszer részei. Jelenleg a nagyobb testű állatok itatásán és dagonyázásán kívül igen jó szolgálatot tesznek ezek a tavak a kétéltűek szaporodásának elősegítésére is (gőték, békák).
Korábban egyébként azért nem tettem közzé sok erdős beszámolót, mert erdőt fényképezni elég nehéz, zavaróak a fényviszonyok, ...stb. Néhány képet azért felteszek az út menti szép rétekről valamint egy korábbi, ... január 1-i túránkról, amikor a frissen esett hóban még egyetlen lábnyomot sem lehetett látni és eléggé sejtelmesek voltak a fényviszonyok (magyarul piszkosul szürke volt minden).

Vissza a főoldalra (katalógus)


 a Pap-réti tavacskák, információs tábla
  a Pap-réti tavacskák
  a Pap-réti tavacskák
  a Pap-réti tavacskák
 a Pap-réti tavacskák
 a Pap-réti tavacskák

rétek az út mentén

rétek az út mentén

rétek az út mentén
a Rekettyés tó
a Rekettyés tó
a Rekettyés tó
 a Pap-réti út télen
 a Pap-réti út télen
 a Pap-réti út télen
a Pap-réti út télen

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése