2014. augusztus 4., hétfő

Magyarország, Penc, Jakus Lajos Cserhátalja Falumúzeum, SzG3


Penc már a VI. században lakott volt (szkíták telepedtek meg itt). Igazából nem sok minden érdekeset lehet a faluról elmondani, talán az a legérdekesebb, hogy Petőfi Sándor több alkalommal is ellátogatott ide, anyai nagynénjéhez, Hruz Évához. 
A falu talán egyetlen látnivalója, (a szokásos templomokon túl) a Jakus Lajos Cserhátaljai Falumúzeum. Jakus Lajos a falu szülötte, tanár, helytörténész, iskola- és múzeumigazgató, róla nevezték el a múzeumot. Nem a szokásos tájház, szinte azt lehet mondani, hogy egy mini Nemzeti Múzeum (legalábbis a leírás szerint). Van itt minden, ami Pencre vonatkozik, népi emlékeke, kerámiák, bútorok, ipartörténeti emlékek, dokumentumok, kőtár, stb. Csak egy dolog nem megoldott: hétvégeken csak 13:00 után vannak nyitva. Mi sem tudtuk megnézni, mivel délelőtt járunk erre. Végül is nem olyan nagy baj, mert várhatóan egy másik program, az acsaújlaki kastély megtekintése miatt vélhetően ismét erre fogunk jönni, talán akkor. A belépőjegy nem túl drága (400 Ft/fő/2014), de az 1000 Ft-os fotójegyet egy kicsit sokallottam.
Van még egy érdekes objektum erre ( a falu határában), ez a Kozmikus Geodéziai Obszervatórium. Még azt sem tudtam, hogy egyáltalán létezik. Elolvastam a honlapjukat, igen fontos feladatokat végeznek, de ez nem tartozik ide, akit érdekel nézze meg a honlapot.

Vissza a főoldalra (katalógus)









Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése