2014. augusztus 27., szerda

Magyarország, Ócsa, Tájház (mini skanzen), SzG3


Végre sikerült Ócsára is elugranom, bár a hétfői nap azt vetítette előre, hogy a látnivalókat csak kívülről tudom megnézni. Ez így is lett, de a mostani látogatásomat inkább csak elő felderítésnek tekintem, mivel a Tájházban lévő foglalkozások egyikére szeretném elhozni az unokámat is (eszméletlen jó a kézügyessége), valamint a mocsaras részt is szeretnénk megtekinteni (Ős-Turjános).
Maga a Tájház Ócsa legnagyobb nevezetessége, a Premontrei kolostor (Református templom) mellett található. Igazából nem is a szokásos tájház, mivel több épület is található a területen, szerintem ez inkább egy gazdagabb porta volt, amely több épülettel is rendelkezett. 
1. a lakóház:
Ez a viszonylag legszokványosabb rész, itt kerülnek bemutatásra a használati tárgyak, szobabútorok, munkaeszközök és ruhák. Nagyon érdekesek a kenyér sütéshez használt eszközök - a kenyérdagasztó és a búbos kemence - ez utóbbi még működőképes.
2. a melléképület és az udvar: 
Itt a gazdálkodás kellékeinek a bemutatása történik, de itt folynak a foglalkozások és a bemutatók is. Egyedülálló a népviseleti bemutató (elsősorban Ócsa és környéke).
3. a Turján ház:
Itt kerülnek a bemutatásra a környék (többek között az Ős-Turjános) természeti kincsei, de itt található egy 40 főt befogadó aktató terem is, ahol korszerű audio-vizuális eszközökkel lehet természettudományos képzéseket, kihelyezett biológiaórákat, előadásokat tartani. 
A többi helyiségben természettudományi jellegű bemutató helyek találhatóak.
A Turján Ház kertjében kemence, füstölő, zöldségtároló verem van
4. Ide tartozik még az ún. Ágasház is, de ez közvetlenül a Tájház területéről nem megközelíthető. A házban ásvány, tojás, gyöngy, valamint ócsai iskolatörténeti kiállítást található.
Megnézendő!


További látnivalók Ócsán:
- a Premontrei kolostor
- az Ős-Turjános

Vissza a főoldalra (katalógus)















Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése