2018. július 5., csütörtök

Magyarország, Tápiószele, Blaskovich kúria (múzeum), SzG3


Igen érdekes helyre bukkantam (előzetesen persze megnéztem a Google Maps-on, hogy mit lehet még a szolnoki RepTár-as útba beiktatni). Ez egy köznemesi kúria, amely olyan szempontból egyedi Mo-n, hogy az egyetlen, amely nem szenvedett világháborús sérülést, nem fosztották ki és a gyűjteményi anyagból sem vittek el semmit sehová. Ezzel kapcsolatban érdemes meghallgatni a tárlatvezetőt, aki erről igen részletesen beszámol (nagyon érdekes és direkt nem írom le, hátha ezzel valakit ráveszek, hogy megnézze a múzeumot).  A kúria egy kis angol park közepén áll. Maga az épület gyakorlatilag 6 szobából áll (plusz a folyosó) és itt tekinthető meg a berendezés és a gyűjtemény.

a szobák az alábbiak:
- az ebédlő
- szalon
- nappali szoba
- dolgozószoba
- történeti szoba
- Blaskovich szoba

A két alapító, Blaskovich György és János 1912-ben költöztek be az 1906 ban épült klasszicista kúriába. Egészen a halálukig itt laktak (közben a kúria már múzeumként is működött). Kettőjük régészeti tevékenységének eredménye a tápiószentmártoni szkíta fejedelmi pajzsdísz, az aranyszarvas megtalálása. Ugyancsak érdekes - és része is a kiállításnak - hogy Kincsem (a csodaló, amely 54 versenyen indult és 54-szer győzött)  Blaskovich Ernő ménesében született.

Még egy adalék: a két tulajdonos testvért annyira szerették és becsülték a környéken, hogy mindenki és mindenhol (még a tárlatvezető hölgy is) bácsiknak hívtak. A szobruk a parkban áll (ül, pontosabban, mivel egy padon ülnek).

Tehát: erősen javaslom a kúria megtekintését! Minden eredeti és hiánytalan!

Vissza a főoldalra (katalógus)






 a Blaskovich fívérek









!
Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése