2014. november 4., kedd

Magyarország, az egervári várkastély, SzG3


Egervár a Vasvárt Zalaegerszeggel összekötő úton található, kicsit az utóbbihoz közelebb. Ha beérünk Egervárra (Vasvár felől jövet), akkor Vasboldogasszony felé kell balra lekanyarodni és onnan kb. 1 km-re már meg is van a várkastély, jó nagy parkolóval. 
Maga a vár igen impozáns kinézetű, de nagyjából ebben ki is merült a turisztikai értéke (legalább is az átlag turistáké). 
Jelenleg úniós pénzből turisztikai fejlesztések folynak. Állítólag némi kiállítás található itt: magyar reneszánsz várak makettjei, bútor és használati tárgyak másolatai, mindez interaktív módon bemutatva. Mivel élő embert nem találtam az egyébként nyitott (mármint az udvar felé) várkastélyban, ezt nem tudtam leellenőrizni. Az udvaron egy modern színház található, sátorosan lefedve, ez gondolom csak nyárestén használható. A bejáratnál található plakátok alapján itt nyaranta esténként színházi előadások vannak.
Sajnos a karbantartás talán itt is hiányos, a kastély külső falán néhány, most még csak kisebb foltokban, festékleválás található, a parkolóból a kapu felé vezető bazaltkockás útat kezdi a gaz felverni, a parkoló is - hogy így fogalmazzak - viszonylag szerény kialakítású.
A kastély történelme sem túl szerencsés, talán e miatt sincs úgy neve, mint más kastélyoknak, mivel már nagyon rég óta nem használták lakóhelyként (nem a II. VH után ment tönkre).
Pedig az eredete eléggé régre vezethető vissza, 1288 óta vannak írásos feljegyzések róla. A várkastély a Nádasdy, Wesselényi és Széchenyi családok érdekeltségébe tartozott. Egyszer lerombolták, kétszer leégett így többször újjá kellett építeni. A Szatmári béke után (miután meg kellett szüntetni az erőd jellegét) az északi szárnyat lebontották, így nyitott lett az udvar.
Az 1700-as évek végétől magtárként is használták, a tulajdonosok már nem laktak benne.
Sokáig a II. VH után sem kezdtek vele semmit, az első komolyabb felújítás 1961-65 között történt. 1970-es évek közepétől kezdtek nyaranta színházi estéket tartani itt, a mostani sátortető 2000-ben került ide. Turista szálló is működött itt.
Nem igazán látszik az, hogy mit is akarnak kezdeni ezzel a várkastéllyal, talán ez is rányomja a bélyegét arra, amit láttam.

Vissza a főoldalra (katalógus)
















Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése