2014. május 26., hétfő

Magyarország, Dég, a Festetics kastély és a parkja, SzG3


Ezt a helyet már korábban kinéztem magam, de valahogy mindig kiesett az útvonalaimból. Most végre meg tudtam nézni, bár így utólag kiderült, egy kicsit korán. Ez mindösszesen csak arra vonatkozik, hogy egy nagyszabású felújítás van a parkjában, kiépítik a tavak körül a sétautakat, hidakat építenek és a tavakat, valamint a patakokat is rendbe teszik. A munkások szerint kb. 1,5 hónap múlva készen lesznek.
Maga a kastély hazánk legnagyobb látogatható klasszicista kastélya. A kastély nem túl régi, 1810 és 1815 között építtette Festetics Antal császári és királyi kamarás, az építész Pollack Mihály volt. A Festetics család 1944-ben elhagyta a kastélyt, ezután német hadikórház lett belőle. Szinte a "véletlennek" tekinthető, hogy a II. VH. vége felé a berendezései elpusztultak, ill eltűntek. 1996-ig gyermekotthonként működött. A kastély szerkezetileg nem sérült, így legalább az teljesen átvészelte a háborút és később sem verték szét. Jelenleg egy helytörténeti kiállítás működik benne.
A kastély parkja hazánk legnagyobb angolkert típusú parkja, hatalmas halastavakkal. A faállomány is meglepően jó állapotban van, hatalmas ősfákkal. Viszonylag nagy zsiliprendszer is épült, hogy a tavakat tápláló három patakot megfelelően kormányozni tudják. Ez valószínűleg még most is jól működik, mivel ellentétben a máshol található tavak zömével, ezek felülete tiszta, nincs elalgásodva, elmocsarasodva, kifejezetten szépek.
A kastéllyal szembeni kis szigeten található az ún. hollandi ház. Ez tényleg németalföldi stílusban épült. A földszinti része istálló volt, az emeletes részben pedig a tüdőbeteg Festetics Andorné lakosztálya kapott helyt. Akkoriban azt tartották, hogy a frissen fejt tej és az istállók szaga (ammónia) jót tesz a tüdőbaj ellen. Régebben csak csónakkal lehetett megközelíteni a szigetet, most egy kis fahídon lehet átkelni. 
Főleg ősszel lehet nagyon szép a park. Javaslom a rekonstrukció megvárását, majd egy látogatást mindenképpen megér a hely.

Vissza a főoldalra (katalógus)

a kastély
a kastély
a kastély
a kastély
a kastély
a kastély
a kastély
a kastély
a kastély
 a park
  a park
  a park
  a park
  a park
  a park
  a park
  a park
  a park
  a park
 a park
 a hollandi ház
 a hollandi ház

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése