2014. október 28., kedd

Magyarország, Tatabánya, a Turul emlékmű és a Szelim barlang, SzG3


Tatabánya legfeljebb azok vérét pezsdíti fel, akik igen aktívan érdeklődnek a szocialista városok iránt, mivel ezek közül (ha jól tudom) ez lett a legnagyobb. 
Ha az M1-esen elrobogunk Győr irányába, a tőlünk jobbra eső sziklás dombokon feltűnik egy hatalmas madárszobor valamint egy nagy barlangnyílás a hegyoldalban. Ezek a címben szereplő helyek. Mivel a környék nagyon szép, én meg különösen szeretem a mészkő sziklákat, múltkor megnéztem ezeket. Egy fél napnál többet nem érdemes rászánni, de egy jó pihenőhely mondjuk Tata, vagy Tardos felé menet.
A régi 1-es útról viszonylag könnyű elérni, kivételesen elég jól ki van táblázva. Kb 3 km után egy parkolóba jutunk, itt le kell tenni a kocsit. A parkoló és a szobor között viszonylag nagy lapos terület található ligetesen elhelyezkedő fákkal, itt kellemes piknik helyet alakítottak ki. Már a parkolóból is jól látszik a hatalmas szobor. Itt és a szikla peremen nagyon kell vigyázni, mivel (főleg esős időben) a sziklák csúszósak, nemrég a híradókban is mutatták, hogy valaki fotózás közben leesett a sziklákról és súlyosan megsérült. Tehát csak óvatosan! 
Magáról a szoborról csak annyit, hogy állítólag Európa egyik legnagyobb madárszobra. Kevesen tudják, hogy a Millenniumi ünnepségekre 7 turul szobrot állítottak fel, ezek közül az egyik került ide. Néhány a jelenlegi határainkon kívülre került, ezeket elbontották, azt viszont nem tudtam kideríteni, hogy az itt maradókkal mi lett? 
A szobor mellől gyönyörű kilátás van, egészen a Bakonyig elláthatunk jó időben. Ha a szobortól elindulunk a parkoló felé vissza, akkor nehogy a lépcsőn kezdjünk el lemenni, mivel az a városba visz vissza, onnan elég fárasztó visszagyalogolni ide. A lépcső után nemsokkal egy széles gyalogutat találunk, amelyet esténként ki is lehet világítani!. Sajnos itt nem találtam utalást arra, hogy erre kell-e menni a Szelim barlanghoz, de szerencsére néhány helybeli turista útba tudott igazítani, hogy ez a jó út. Az út mellett a környékbeli kőzet típusokból egy kis kiállítás található. Úgy 200 m után eljutunk a barlanghoz levezető lépcsőhöz. Ha lejutottunk, egy keskeny nyíláson bejutunk a barlangba. Ritka jól védhető hely (bár a tetején több nagy nyílás található, ez jó a szellőzés miatt, de talán nem olyan jó ha éghető dolgokat dobálnak be a bent lévők kifüstölése céljából), a bejárat keskeny, a sziklafal kívülről nehezen vagy egyáltalán nem megmászható (víz nincs!).
A sziklák az általam nagyon kedvelt Dachstein mészkőből van, szerintem az egyik legszebb mészkőfajta.
Noha már a korai időszakokban is lakták (őskor), neve a török időkből származik, konkrétan Szelim szultánnal hozzák kapcsolatba. A név eredetéről több monda is más-más magyarázatot ad, akit érdekel, olvassa el az interneten.
Ha végeztünk a barlanggal, akkor ne a sétaút felé kanyarodjunk balra a tetején, hanem egy rövidebb plusz lépcsőn menjünk jobbra, akkor a sziklafal felől kerüljük meg a beszakadásokat (ezek szerencsére szakszerűen körbe vannak kerítésezve). Ekkor megint nagyon vigyázni kell, mert közel a szikla perem, viszont a kilátás fantasztikus.
Ha nem akarunk azonnal visszamenni a parkolóhoz, akkor elsétálhatunk tovább egy volt bányalift tornyához, ez oda-vissza kb 1,5-2 órát vesz igénybe. 
Jó időben igen kellemes rész program egy több megállóhelyes egynapos túránál.

Vissza a főoldalra (katalógus)

 a Turul szobor
 a Turul szobor
 a Turul szobor
 piknik hely a Turul szobornál
 lépcső a városba
lejárat a Szelim barlanghoz
 a Szelim barlang bejárata
 a Szelim barlang
 a Szelim barlang
 a Szelim barlang
 a Szelim barlang
 a Szelim barlang
kilátás a Szelim barlangtól

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése